Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowo-jogurtowym z pieczonymi ziemniakami

średni
13 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
2
drukuj

Składniki

  • Polędwiczki wieprzowe
    Około 400g
  • Ziemniaki
    Około 1 kg
  • Pieczarki
    Około 200g
  • Bulionu lub ciepła woda 
    1/2 szklanki
  • Cebuóla
    1szt.
  • Papryczka chilli (żółta)
    1/2
  • Musztarda sarepska 
    3 łyżki
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    300ml
  • Szczypiorek lub natka pietruszki
  • Oliwa
  • Zióła prowansalskie
    1 łyżka
  • Sól
  • Piperz

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Gotujemy je przez około 10 minut (powinny pozostać lekko twarde). Odcedzamy je, wykładamy na blaszkę, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekamy około 20 minut.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wsypujemy posiekaną w kostkę cebulę oraz drobno posiekaną chilli, smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w grube plastry polędwiczkę, smażymy z dwóch stron po około 3 minuty. Następnie na patelnię dodajemy pieczarki (obrane i pokrojone na ćwiartki). Wszystko smażymy około 4 minuty. Następnie dolewamy bulion i gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy musztardę, oraz jogurt. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy z upieczonymi ziemniaczkami.

Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowo-jogurtowym z pieczonymi ziemniakami

Podobne przepisy