Piknikowe bułeczki z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorami
Składniki
-
Mąka pszenna200g
-
Jogurt Naturalny Gęsty BakomaOkoło 150ml
-
Soda oczyszczona2 łyżeczki
-
Pęczek świeżych listków bazylii
-
Orzeszki pinii2-3 łyżki
-
OliwaOkoło ¼ szklanki
-
Czosnek2-3 ząbki
-
Pomidory2-3szt.
-
Mozzarella1-2 kulki
-
Cukier½ łyżeczki
-
Sól
-
Pieprz
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie dodać sporą szczyptę soli, cukier, a następnie wlać jogurt, zagnieść ciasto, uformować kulkę, przykryć ją miseczką i odstawić na około 15 minut.
Bazylię, czosnek, oliwę, orzeszki pinii, sól i pieprz zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Ciasto dość cienko rozwałkować, punktowo nałożyć po łyżeczce pesto, plasterek pomidora oraz mozzarelli, przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć boki, a następnie za pomocą szerokiej szklanki wyciąć bułeczkę.
Smażyć na suchej patelni, pod przykryciem, na wolnym ogniu, po około 4-5 minut z każdej strony. Podawać na ciepło lub zimno.