Czekoladowe babeczki z miętowym kremem jogurtowym, malinami i borówkami

łatwy
16 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
1
drukuj

Składniki

  • Ciasto
  • Mąka pszenna
    2 szklanki
  • Masło
    200g
  • Cukier puder
    3 łyżki
  • Kakao
    2 czubate łyżki
  • Proszek do pieczenia
    2 łyżeczki
  • Jajko
    1szt.
  • Żółtko
    1szt.
  • Krem
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    600ml
  • Żelatyna
    2 łyżki
  • Gorąca woda
    30ml
  • Cukier
    3 łyżki
  • Duży pęczek mięty
  • Maliny
  • Borówki

Przygotowanie

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię i odłożyć do lodówki na około 40 minut. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim foremki do babeczek, nakłuć widelcem w kilku miejscach, piec w temp. 180C przez około 30 minut. Ostudzić.

Z gałązek mięty oberwać listki, zmiksować je blenderem, a następnie odsączyć za pomocą ligniny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do jogurtu dodać cukier, żelatynę oraz sok z mięty, wymieszać, a następnie wstawić do lodówki na około 30 minut. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ją do wystudzonych kakaowych koszyczków. Udekorować owocami i ponownie wstawić do lodówki.

Czekoladowe babeczki z miętowym kremem jogurtowym, malinami i borówkami